De usynlige ar

Kontrol over for mig selv.

kontrolVi har alle vores særheder, der bunder i behovet for kontrol. Jeg var og er stadig et meget kontrolleret menneske over for mig selv, som følge af være vokset op i et uforudsigeligt og ustabilt miljø. Det har f.eks. handlet om, at jeg først måtte græde på et bestemt tid af døgnet, eller at jeg havde svært ved at få uventede gæster, skal gør mig fortjent til væske eller mad.

Kontrol over mit hjem

Uventet gæster kan få mig til at gå helt i panik. Jeg holder min facade og viser ikke andre, at jeg indvendig er skrækslagende. Det bunder i jeg mentalt skal forberede mig på, at kommer nogen ind på mit helle – mit hjem. Derfor er jeg nød til at vide det i forvejen for jeg kan holde ud at være i relationen, så jeg ikke trækker mig væk fysisk. Behov for kontrol udspringer af at prøve at have kontrol over de situationer der kan udgøre en potentiel risiko for følelsesmæssig ubehag eller kaos. Når der var kaos inden mig, så måtte der styr på kaosset ved, at der skulle være styr på mit hjem og alt ting skulle ligge på deres faste pladser og vide hvor tingene var og havde svært ved at have gæster eller overnattende gæster, da jeg ikke kunne overskue hvis de flyttede på nogle af mine ting osv. og følte et indre kontroltab.

Kontrol over min sårbarhed.

Min sårbarhed skulle gemmes væk. Skjules. Jeg ville være hende der havde styr på alt. Men hvem kan det?
I mange år var der ingen der så min sårbarhed eller følelser. Da jeg er vokset op med “hold nu op med at være så pivet“. Jeg følte det farligt at skulle “blotte sig” eller udlevere sig til et menneske, der er én af “de andre“, som jeg har lært ikke at stole på, og vil se, hvad der gemte sig bag facaden.
Så hellere klare problemerne alene. At føle sårbarhed er kernen i svære følelser Fx frygt for at bliver overladt alene med min sårbarhed. Derfor satte jeg tid af i min kalender til at græde i 30 min, eller græd om natten.
Da jeg alligevel var alene med min sårbarhed var der ingen grund til, at andre så den. Hvad ville omverden ikke tænke, hvis de så jeg ikke havde kontrol over mig selv og dermed så bag facaden, at der var kaos.

Slip kontrollen

Er noget jeg arbejder med hverdag. Jeg arbejder med, at træk elastikken lidt mere ud, så jeg bliver lidt mere fleksibel. Hvilket jeg er blevet bedre til det med de mennesker jeg er tygge ved. De får lov, at komme ind på mit “helle“. Og jeg kan slappe af i relationen uden, at føle følelsesmæssig ubehag eller kaos. Men nogle dage udfordre det mig stadig, at slip kontrollen. Det bunder i, at en del af min voksen identitet har været at genvinde noget af den tabte kontrol. Nu arbejder jeg med, at finde en gylden mellemvej. Og spørger mig selv: ”er det her noget, jeg kan kontrollere og hvornår tager kontrollen overhånd”?
Jeg har stadig brug for stuktur, hvilket jeg tror er noget alle mennesker har brug for, uanset barndom. At der er struktur i vores liv og hverdag, men det skal ikke over i det ekstreme, hvor man er nød til at afsætte tid i kalenderen til at græde. Eller “straf“, hvor jeg ikke måtte spise fordi jeg mistede kontrollen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply